Februari 2018 : Snijders-Rockoxhuis vernieuwd museum

Op zondagnamiddag 25/02 verwachten we u in het gloednieuwe Snijders & Rockoxhuis. Het museum omvat nu het Rockoxhuis én het aanpalend Snijdershuis, beiden prachtig gerenoveerd. De 2 panden werden door eigenaar KBC stijlvol omgetoverd tot één geheel, onder artistieke leiding van conservator Hildegard Van de Velde. Drie uitstekende en voor u geselecteerde gidsen zullen ons inwijden in de artistieke leefwereld van 2 topfiguren uit de Antwerpse barok-scene. 

Nicolaas Rockox (1560-1640) hoeven we u niet meer voor te stellen. Hij was 8-maal burgemeester van Antwerpen, een echte humanist en de belangrijkste opdrachtgever-mecenas van Rubens. We zijn verheugd dat we in zijn historische patriciërswoning zijn culturele erfenis mogen delen, midden verfijnde barokkunst. 

Frans Snijders (1579-1657) zal u zeker bekend zijn als de schitterende 17de-eeuwse Antwerpse schilder van kleurrijke stillevens en natuurgetrouwe dierentaferelen.

In het nieuw museum krijgen we enkele van zijn meesterwerken te zien. Verschillende  stukken maken deel uit van de vaste collectie, andere zijn bruiklenen uit binnen- en buitenland. 

Snijders was een goede vriend van Rockox en adviseerde hem bij het samenstellen van zijn unieke kunstcollectie. In 1620 kocht hij het huis De Fortuyne in de Keizerstraat en werd zo zijn buurman. Beiden werden in 1621 onafhankelijk van elkaar geportretteerd door Antoon van Dyck, en dit was slechts voor enkelen weggelegd. Snijders werd door Rockox ook uitgenodigd als getuige, bij het opstellen van diens testament. Na bijna 4 eeuwen zijn beide vrienden opnieuw verenigd.

Na het geleid bezoek gaan we samen naar het nabij gelegen Hotel Franq, Kipdorp 10-12, 2000 Antwerpen. We worden er verwacht voor een gezellige drink.

Het bezoek aan het volledig vernieuwde Snijders&Rockoxmuseum heeft al onze verwachtingen ingelost. De prachtige collectie meesterwerken krijgt extra glans in dit unieke Antwerpse Renaissancepand in de Keizerstraat. We herontdekten het rijkelijk aangeklede interieur van het internationaal gerenommeerde Rockoxhuis. Maar ook de fijn geschilderde stillevens en de realistische jachttaferelen van Frans Snijders wisten ons onmiddellijk te bekoren. We zijn de eigenaar-bouwheer KBC en de conservator van het nieuwe museum Mevrouw Hildegard Vande Velde echt dankbaar voor dit uitzonderlijk bezoek, dat ze genereus aan Antwerpen Cultuurstad hebben aangeboden.

We organiseerden deze activiteit met plezier voor een eerste groep van 60 leden op zondag 25 februari en voor een tweede groep van 40, op zaterdag 10 maart. Al onze deelnemers genoten intens, zowel van het museum als van de gezellige drink nadien in het stijlvolle Hotel Francq.

Bekijk hier de vrt reportage