Januari 2018: Museum De Reede & toelichting over de Antwerpse familie Franck

We verwachten u op onze exclusieve nocturne voor 2 activiteiten: een geleid bezoek aan het nieuw Antwerps museum De Reede, en een voordracht door ons geacht medelid Erwin Joos over ”De uitzonderlijke Antwerpse familie Franck en de kunstscene in het begin van de 20ste eeuw”.

De Reede is het eerste Antwerps museum dat uitsluitend gewijd is aan grafiek. We ontdekken er prachtig grafisch werk van 3 uitzonderlijke kunstenaars: Francisco Goya, Félicien Rops en Edvard Munch. Deze unieke collectie werd met veel inzicht en liefde samengebracht door Harry Rutten, stichter en directeur van het museum. De levendige etsen van Goya, de gedurfde gravures van Rops en de diep-menselijke litho’s van Munch treffen en ontroeren elke bezoeker. U ontvangt bij deze rondleiding ook de mooie publicatie “Man-Woman”, met 98 fijne illustraties van werken van Rops en Munch, samen met de museumgids.   

In het aanpalend Eugeen Van Mieghem museum geeft conservator Erwin Joos ons diezelfde avond een boeiende voordracht over de invloedrijke familie Franck, haar Antwerpse afkomst, haar levendige belangstelling voor kunst en haar mecenaat. 

Antwerpen was rond 1900 één van de grootste Europese groeipolen, mede dankzij de spectaculaire groei van de haven. Net als in 16de eeuw trok de metropool migranten aan uit de omringende landen. De Duitse gemeenschap in Antwerpen telde kort voor de Eerste Wereldoorlog bijna twintigduizend leden. Als groep leunde ze aan bij de liberale, Franstalige bourgeoisie en een nieuwe kapitaalkrachtige elite ontstond. De vooraanstaande familie Franck speelde een belangrijke rol op politiek-, maar ook op cultureel vlak. De schenkingen van Frans en zijn broer Charles van meesterwerken van o.a. James Ensor, Rik Wouters, Jakob Smits en Henri de Braekeleer aan het KMSKA vormen een hoogtepunt van deze collectie.
De familie was actief betrokken bij de interessante kunstvernieuwing in Antwerpen in het begin van de 20ste eeuw en later.   Hun oudere broer Louis was een van de belangrijkste Belgische politici van zijn generatie (schepen, volksvertegenwoordiger, minister en gouverneur van de Nationale Bank). Na de Tweede Wereldoorlog verspreidden hun nazaten zich over Europa, Azië en de Verenigde Staten. Het meesterwerk van Ensor “De intrede van Christus te Brussel” werd rond 1975 door Louis Franck jr. verkocht aan het Getty Museum in Los Angeles. 
In het mooi uitgegeven boek “Franck, een uitzonderlijke Antwerpse familie” kan u dit alles en nog veel meer over ons rijk stadsverleden terugvinden.
zie publicaties, Kunstboek: Franck .

Het jaar 2018 is voor Antwerpen Cultuurstad prima gestart. Op vrijdagavond 25/01 genoten 64 leden van een exclusieve nocturne in het museum De Reede en van de interessante voordracht over de Antwerpse familie Franck door Erwin Joos.
In De Reede ontdekten we unieke grafische meesterwerken van de geniale Francisco Goya, de diep-menselijke Edvard Munch en de revolutionaire Félicien Rops.
In het vlak ernaast gelegen Museum E. Van Mieghem leerden we van conservator Erwin Joos hoe de familie Franck in de eerste helft van de 20e eeuw de Belgische kunstscene mee vernieuwde en ondersteunde. Heel wat leden schaften zich na deze boeiende lezing het prachtig boek aan over dit onderwerp.
De avond werd passend besloten met een parelende nieuwjaardrink in de hall van De Reede. Prosit op onze vriendschap en op onze bloeiende vereniging!
Dank nog voor de fijne medewerking aan directeur Harry Rutten, zijn deskundige gidsen en zijn toegewijde medewerkers, en speciaal dank aan ons medelid Erwin Joos.