Juni 2016: Villa Cavrois en bezoek aan Roubaix met zijn textielmuseum

Opzet

Onze jaarlijkse buitenlandse uitstap gaat naar Roubaix waar we een pas gerenoveerd architecturaal pareltje bezoeken, ‘villa Cavrois’. De Villa Cavrois werd ontworpen en gebouwd tussen 1929 en 1932 voor Paul Cavrois en zijn gezin in een unieke modernistische stijl en gebruik makend van kostbare marmer- en houtsoorten.

Ze is het werk van architect Robert Mallet-Stevens, neef van Paul Stoclet. De villa Cavrois toont ook duidelijk de invloed van Joseff Hoffman, ontwerper van het Stoclet paleis te Brussel, en is een voorbeeld van homogeniteit tussen bouw, decoratie en meubilair.

Tijdens de oorlog wordt de villa bezet door het Duitse leger. Na de bevrijding keert de familie Cavrois terug en woont er tot het overlijden van mevrouw Cavrois in 1985.

De nieuwe eigenaar, een vastgoedpromotor, wil het domein verkavelen maar door de langdurige leegstand raakt de woning verwaarloosd en wordt ze geplunderd, ondanks het feit dat ze vanaf 1990 als historisch monument beschermd wordt.

In 2001 koopt de Franse staat de villa en begint aan een grondige restauratie die de villa en de prachtige tuin in oorspronkelijk staat moet herstellen. Het resultaat is verbluffend. De werken hebben dertien jaar geduurd en 23 miljoen gekost. Na de lunch starten we met een panoramische tour in Roubaix en eindigen we met een korte rondleiding in het textiel-museum ‘La Manufacture’. Een toch wel passende afsluiter van een dag die begon in het huis van een textielbaron.

Verslag

Aan deze uitstap nemen 50 mensen deel die zich laten zich onderdompelen in de ruime sfeer van een moderne villa. Naast verfijnde details bevat de villa eveneens de moderne technologie van de avant- garde in die tijd. Zo zien we onder meer een centrale geluidsinstallatie met luidsprekers verspreidt over de grotere ruimtes, een drooginstallatie in de wasruimte en nog andere technische hoogstandjes.

De lunch gebruiken we in restaurant Bô Jardin, gelegen in een park van de stad.