Maart 2018: Axel & May Foundation

Iedereen herinnert zich het werfbezoek, enkele jaren geleden, aan ‘de site Kanaal’, een initiatief van wijlen architect Boud Rombouts, bestuurslid van onze vereniging. Op  donderdag 22 en vrijdag 23 maart bezoeken we  de afgewerkte versie van dit project.

Gidsen nemen ons mee naar het museum van de ‘Axel and May Foundation’ waar we een deel van hun rijke kunstcollectie te zien krijgen.

  • Henro I : tentoonstelling met de stukken uit de permanente collectie van Axel & May Vervoordt Foundation.
  • James Turrell installatie
  • Anish Kapoor installatie
  • Diverse kunstinstallatie’s in de Silo’s

Op eigen tempo ontdekken we in de Galerijen werken van de drie kunstenaars:

  •  Patio Gallery : Girke : Dominanz des Lichts
  •  Terrace Gallery: Saburo Murakami, retrospective
  •  Escher Gallery :  Kimsooja – Gazing into sphere (letterlijk een zinsbegoocheling waar men niet meer weet wat boven of onder is. Prachtig!)

De gallerijen zijn beduidend groter zijn dan de voormalige opstellingen in de Vlaeykensgang , met ruimtes die op de werken harmonisch en rustgevend inspelen.

VERSLAG

Niettegenstaande een grijze namiddag was het bezoek aan de site van Kanaal een ware belevenis. De architectuur, de kronkelige paden tussen de gebouwen en het spel van lijnen en materialen  zijn indrukwekkend. De rondleiding in de Axel & May Foundation door enthousiaste gidsen gaf ons een inzicht in denkwereld en filosofie van de eigenaars.
De ons onbekende Japanse Gutai kunstenaars en de Zero groep zijn op een prachtige manier tentoongesteld in een wirwar van ruimtes waar elk werk volledig tot zijn recht komt. Alles ademt een serene en meditatieve sfeer. We waren er dus wel even stil van. Het contrast met de aansluitende drink in de Cru Market was wel groot maar paste perfekt in het geheel.

Toch nog even meegeven dat de Foundation op aanvraag met gids kan bezocht worden. De Galleries hebben wisselende tentoonstellingen en zijn gratis open voor het publiek op donderdag, vrijdag en zaterdag. De volgende kunstenaars zijn Jef Verheyen, Otto Boll, Chung Chang-Sup en Kwon Dae-Sup.  Allen meer dan een bezoek waard!