Maart 2022 Boekentoren en de Krook Gent

Bibliotheken zijn al sinds mensenheugenis ontmoetings-en uitwisselingsplaatsen voor cultuur en kennis, waar vaak architectuur een centrale plaats inneemt. Onder de leiding van deskundige gidsen maken we te Gent kennis met enerzijds de bibliotheek De Krook – een pareltje van hedendaagse architectuur – en anderzijds de unieke recent volledig gerenoveerde Boekentoren van de beroemde architect Henry Van de Velde.

“Een machtige boekenkast in de hoogte aangelegd” zo presenteerde Henry Van de Velde in 1934 het ontwerp van wat de Boekentoren zou worden. Van de Velde was professor aan de Rijksuniversiteit Gent. Maar hij was ook een internationaal gereputeerd architect en designer. Tussen 1933 en 1954 werkte hij aan een nieuwe universiteitsarchitectuur op de Blandijn. De Boekentoren werd een modernistisch gebouw, opgetrokken uit staal, glas en beton, voorzien van een torendepot en van een magnifieke belvedère op de eenentwintigste verdieping. 

Zoals u wellicht weet werd de Boekentoren gerestaureerd door het gekende Architectenbureau Robbrecht & Daem. Van hen kan u in Gent bijvoorbeeld de Markthal bezoeken en in Antwerpen o.a. het Felixpakhuis en het Huis in het park Middelheim. Het verhaal van de restauratie en de geschiedenis van de Boekentoren werd in geuren en kleuren beschreven door Jolien van Robbrecht & Daem. Zij is niet alleen ingenieur-architect, doch ook beeldend kunstenaar. Hiermee biedt het bestuur van Antwerpen Cultuurstad u een unieke en exclusieve belevenis, daar het architectenbureau zulke rondleidingen normaal niet doet! De rondleiding eindigt op de 21ste verdieping van De Boekentoren, waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht over de Stad Gent.

Bibliotheek De Krook moest een verwaarloosde wijk doen herleven en dienstdoen als een hypermoderne bibliotheek. Zoals uzelf ter plaatse zal kunnen ontdekken zijn de architecten Ralf Coussée en Klaas Goris hierin wonderwel geslaagd. Sinds de opening in maart 2017 verscheen het gebouw al op tal van lijstjes als één van de mooiste bibliotheken ter wereld. Onze gids zal u meer vertellen over dit stadsvernieuwingsproject dat een culturele hotspot en ontmoetingsplek is voor boeken-en kunstliefhebbers, ondernemers, bewoners en studenten. De gids toont ons niet alleen het gebouw van buiten en van binnen , doch ook achter de schermen waar we het volautomatisch systeem van boekentransport kunnen aanschouwen.