Maart 2023 Tabloo

Ondanks de overschakeling naar het zomeruur met een uur minder slaap kwamen niet minder dan 68 leden opdagen voor een bezoek aan het tot dan onbekende Tabloo in de Kempense gemeente Dessel.

Tabloo is het gloednieuwe bezoekers-en ontmoetingscentrum over radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen. Tabloo ligt vlak bij de plaats waar laagradioactief afval veilig en voorgoed geborgen zal worden.

Na een lekkere kopje koffie en de inleiding door relatiebeheerder Nadine Van Mechgelen, waar al de eerste interessante vragen werden afgevuurd, vatten 3 groepen met gepassioneerde en deskundige gidsen hun ontdekkingstocht aan in de ultramoderne expositieruimte, om alles te weten over de mysteries van radioactiviteit, haar veelvuldige toepassingen in ons dagelijks leven en het bergen van het afval. De tijd vloog razend snel voorbij en de gidsen ervaarden aan de lijven dat onze leden veel interessante en kritische vragen stelden.

Na de heerlijke lunch ter plaatse in Bistroo hadden de aanwezigen de keuze om de tijdelijke tentoonstelling “Landschappen in verandering” van de Molse schilder Jakob Smits te bezoeken. Of de regenjas aan te trekken en onder leiding van opnieuw gepassioneerde gidsen een “Bergingswandeling” van 5km aan te vatten. We leerden meer over de plaatselijke natuur, de verschillende nucleaire installaties en tenslotte over de plaats waar het afval definitief zal geborgen worden.

Met alle informatie, die we tijdens de dag hebben opgesnoven, de gezellige babbels met de vrienden en een leuke wandeling in de benen konden we vermoeid en voldaan naar huis keren.