Oktober 2017 : Daguitstap naar Oudenaarde en Lessines

Ontdek met Antwerpen Cultuurstad de zilverkamers met de unieke collecties van De Boever-Alligoridès en de wandtapijten in het MOU-museum, dat enkel voor ons geopend wordt.

Ten uitzonderlijke titel wordt de Schepenzaal geopend en biedt men ons een receptie aan met streekbier en dit voor de promotie van de overzichtstentoonstelling van de schilder Adriaen Brouwer (1605-1683)

De lunch nemen we in het tegenover gelegen restaurant “La Pomme d’Or”.

Na de middag volgen we de voetsporen van Arnoud van Oudenaerde naar Lessines waar in 1242 zijn echtgenote Alix de Rosoit het klooster gasthuis “Notre Dame à la Rose” stichtte.

De religieuze gemeenschap volgde de soepele regel van Sint-Augustinus die goed aansloot bij het hospitaalleven.

We bezoeken de rijke farmaceutische en medische verzameling van instrumenten en kostbare kunst. Een bijzonder schilderij

De idyllische kruiden- en rozentuin sluit ons bezoek af .

Opnieuw een voltreffer! In het verrassend cultuurhistorisch waardevolle Oudenaarde werden we verwend, met 2 schitterende gidsen en een interessante voordracht door de conservator over kunstschilder Adriaen Brouwer, die in 2018 mee gepromoot wordt in het kader van het barokjaar in Vlaanderen. We kregen bovendien een receptie aangeboden in het mooie laatgotische stadhuis. In Lessines bekoorde het prachtig gerestaureerde, middeleeuwse “Hopital à la Rose” ons allen. Gelukkig heeft de geneeskunde sedertdien wel wat vorderingen gemaakt, maar het ziekenhuis verzorgde ook het zielenheil van zijn patiënten…