Oktober 2022 Tegelmuseum Gilliot & Roelants

Op 25 oktober 2022 bezochten we het Tegelmuseum Gilliot & Roelants en het Heemkundig Museum Heymissen te Hemiksem. Twee verborgen parels van ons cultureel erfgoed gelegen op de prachtige site van de Sint-Bernardusabdij op een boogscheut van de Schelde.

Onze deelnemers werden in 4 groepen onderverdeeld en kregen elk een enthousiaste en welbespraakte gids mee.
De eerste 2 groepen starten met een bezoek aan het Tegelmuseum Gilliot & Roelants dat een schitterende collectie keramiekpanelen en objecten omvat van de voormalige ” Manufactures Céramiques d’Hemixem Gilliot & Cie”,  grotendeels afkomstig uit de vroegere toonzaal van de fabriek, alsook uit de privécollectie van Roberto Pozzo, die het museum kreeg via de Koning Boudewijnstichting. Op het hoogtepunt van zijn bestaan was Gilliot de grootste tegelfabrikant van Europa en Joseph Roelants de ontwerper van zowat alle belangrijke tegels. Ter gelegenheid van het 125-jarig ontstaan van de fabriek organiseert het museum een mooie tijdelijke tentoonstelling “Tussen 2 Wereldoorlogen. De Belgische tegel van art nouveau naar art deco en modernisme”.

 

De andere 2 groepen werden ondergedompeld in de boeiende geschiedenis van de Sint-Bernardusabdij enerzijds en konden anderzijds mooie herinneringen ophalen uit vervlogen tijden in het Heemkundig Museum. Een mooi uitgeruste drukkerij, de geschiedenis van een steenbakkerij, een oud caféetje en zoveel meer worden op een speelse en educatieve manier tentoongesteld. 

 

De rondleiding aan de 2 musea werd onderbroken door heerlijke taart met koffie in de mooie cafetaria, waar de verhalen, die onze leden in o.a. het Heemkundig museum hadden gehoord, extra in de verf werden gezet.  

Het was een leerrijke en heerlijke dinsdagnamiddag overgoten onder een stralende zon. 

Al onze bezoeken geschiedden onder de deskundige leiding van enthousiaste gidsen, die hun verhaal met veel passie brachten.

Het mooiste aan het verhaal is dat deze verborgen parels in stand worden gehouden door gepassioneerde vrijwilligers!