September 2015: 450 jaar Stadhuis en Laus Poliphoniae in de Kathedraal

Antwerpen Cultuurstad bezoekt het Antwerpse Stadhuis en de tentoonstelling Laus Poliphoniae in de Onze Lieve Vrouw Kathedraal.

Ons stadhuis viert dit jaar haar 450-jarig bestaan. Gebouwd tussen 1561 en 1564 onder leiding van Cornelis Floris De Vriendt , werd het in 1965 definitief ingehuldigd. Het overleefde de Spaanse Furie en had in de loop der jaren verschillende functies. Het gebouw, in pure renaissance stijl, staat sedert enkele jaren op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

In de Kathedraal loopt een unieke tentoonstelling in het kader van “Laus Poliphoniae”. Via prachtig verluchte muziekhandschriften uit het atelier van Petrus ALAMIRE, krijgen we een inzicht in het Vlaanderen en Europa rond 1500 en maken wij kennis met het toenmalige kunst- en wereldbeeld, zijn machthebbers, componisten en musici. De koor- en liedboeken van Petrus ALAMIRE worden getoond in al hun pracht en praal. Via de hoofdtelefoon treedt de bezoeker van deze tentoonstelling binnen in de wereld van de late middeleeuwse meerstemmigheid of polyfonie.