Muziekkapel Koningin Elisabeth

 

                    Antwerpen cultuurstad bezocht op zondag 27 april 2025

                                          Muziekkapel Koningin Elisabeth

Op eigen middelen iedereen daar naar toe op een zonovergoten dag !

Wij waren met 66, dankzij enkele trucjes en goede relaties met belangrijke sponsors kregen wij de 20 leden op de wachtlijst ook mee.
Directeur Jorge Varela had gezorgd voor zijn beste gidsen, zij hebben de drie groepen begeleid.
Het oorspronkelijk idee  voor de oprichting van zulk een instituut kwam van Eugène-Auguste Ysaÿe  (1858-1931), een Belgische Franstalige violist, componist en dirigent; een van de grootste violisten van zijn tijd. Zijn doel was ”jonge artiesten op te leiden die een eer zullen brengen aan België”.

Wij bezochten eerst het oude en daarna het moderne nieuwe gebouw. In het oude gebouw konden wij het bureel van de koningin bewonderen met enkele mooie Art Deco-stukken oa de grote zware  kroonluchter, maar waren ook wel verbaasd de Spartaans eenvoudige inrichting van de kamers van de artiesten te zien!!

Het nieuwe moderne gebouw had een totaal andere sfeer, gezellige houten studio-appartementen voor de geïnviteerde verblijvende studenten en voor de finalisten aan de wedstrijd. Elke kamer is opgebouwd als een echte muziekstudio en is qua klank afgesloten van de buitenwereld. De ”uitverkoren” studenten logeren hier maanden tot soms jaren. De selectie is zeer streng. Zij worden begeleid door gerenommeerde docenten in elk van de zes disciplines.
De studenten geven veel concerten als compensatie voor hun verblijf. De Muziekkapel organiseert jaarlijks 250 concerten.
Een jaar verblijf van een jonge musicus kost rond de 30.000 Euro. De financiering gebeurt voor 90% dank zij sponsoring, enkel 10% van de middelen wordt gehaald langs  staats en/of gemeentelijke toegekende middelen.

Het gebouw van de Muziekkapel, overgang tussen Art Deco en Modernisme, was speciaal ontworpen voor haar kernactiviteit: jonge muzikanten van het hoogste niveau ontvangen en huisvesten en hen de kans bieden om zich te ontwikkelen en onder ideale omstandigheden op te treden. Het oorspronkelijke gebouw en het park werden in 1994 geklasseerd als monument.

Vijfenzeventig jaar na de opening van de Muziekkapel werd in januari 2015 de ‘de Launoit’-vleugel ingehuldigd. Dat gebouw biedt een uitstekende infrastructuur voor onze culturele en artistieke activiteiten. Het omvat 20 studio’s voor studenten, naast 2 repetitiestudio’s en 1 concertzaal. Men werkt al aan de planning van een nieuw gebouw dat onderdak kan geven aan een groot symfonieorkest.

Na het bezoek konden wij een concert van twee jonge musici bijwonen.                        De optredende, begaafde musici waren twee jonge virtuoze pianisten: de Franse  Virgile Roche 27 jaar en de Italiaanse Matteo Bevilacqua, beiden artiesten in residentie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Het bezoek werd afgesloten, met een zeer goed verzorgde lunch-.

Muziekkapel Kon. Elisabeth