Januari 2023 Modemuseum en Z33 in Hasselt

Verslag bezoek Z33 en Modemuseum Hasselt op 15/01/2023

Als eerste activiteit van het jaar 2023 hebben de Voorzitter en de Secretaris een bezoek aan 2 meer dan interessante plaatsen in Hasselt als programma voorgeschoteld.

De 40 aanwezige leden werden, zondagochtend 15/01/2023, ontvangen in het Holiday Inn hotel met koffie en een lekkere croissant wat duidelijk werd geapprecieerd.

In het Modemuseum maakten we onder de deskundige begeleiding van sympathieke gidsen kennis met de tentoonstelling “BAGS: INSIDE OUT”. Deze tentoonstelling, gecureerd door Lucia Savi, is een productie van het beroemde Victoria & Albert Museum. Bijna 300 objecten illustreren over 3 verdiepingen de eeuwenoude en wereldwijde fascinatie voor de tas: van de iconische Brillant van Delvaux en de Kellybag van Hermès tot piepkleine vanity cases, militaire rugzakken en luxueuze reistassen. Een tas is niet alleen functioneel, maar ook een uiting van status en identiteit. Zowel de vrouwelijke leden van onze vereniging als de mannen waren onder de indruk van al dit moois!

 Z33 staat voor het “Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur”. De nieuwe vleugel 19 werd ontworpen door de Italiaanse architecte Francesca Torzo en wordt internationaal geroemd. Samen met jonge gepassioneerde gidsen bezochten we de tentoonstelling “Fitting Inn” waarbij de vraag “Hoe kan je zonder jezelf te verliezen deel uitmaken van een groter geheel?” het uitgangspunt vormt. Kunstenaars en ontwerpers tonen hoe rijk de wereld is als we openstaan voor de vele stemmen rondom ons.

Tenslotte kregen we ook meer uitleg bij de tentoonstelling “Composite Presence” welke ook werd getoond op de laatste Architectuurbiënnale van Venetië. Aan de hand van 50 imposante maquettes (schaal 1 op 7) werd een beeld getoond van hoe een nieuwe Vlaamse stad er zou kunnen uitzien.

Een overheerlijke lunch aan de kade van de Haven van Hasselt bracht de 3 groepen opnieuw samen en werden er boeiende gesprekken aan de verschillende tafels gevoerd.