September 2023 Lissabon

Verslag reis van Antwerpen Cultuurstad naar Lissabon – Michel Berte

Op 14/9/2023 vertrokken 31 leden van AC onder de begeleiding van Rika Roovers (Travelplus) naar Lissabon.
Logies voorzien in het Avani Hotel, en bij aankomst na een lichte lunch met tapa’s naar de tuk tuk’s voor een originele oriëntatietour door Lissabon.
’s Avonds op de Praça do Comércio diner met tapa’s in de “Can the Can” , een restaurant dat de “canning industry” promoot.

De dag nadien, vertrek naar de toren van Belem, gevolgd door een bezoek aan de Tejo Power Station dat Lissabon voorzag van stroom. Een overheerlijke lunch in het MAAT-museum met een adembenemend zicht op de Vasco Da Gama-brug over de Taag.
’s Namiddags bezoek aan het Museo Coleçao Berardo , die een grote maar eclectische collectie bevat. Excellent gegidst door een gids die “cherry picking” deed in de zeer grote collectie.
‘s Avonds diner in het Sacramento do Chiado restaurant in de stallen van het oude Santo Juste klooster.

De volgende dag  deden we Sintra , het “Palacio da Quinta da Regaliera” gebouwd door Antoniem Carvalho Monteiro met behulp van architect en decorontwerper Luigi Manini. We daalden af in de “Poço Initiatia” die naar de bron leidt.
De eigenaar was een “Knights Templar” (Orde van de Tempeliers) en hield daar vele initiatieve ceremoniën.
In de namiddag heerlijke lunch aan de zee in Cascais, en daarna bezoek aan de “Casa das Historias Paula Rego” in een gebouw van de architect Ed. Souto de Moura (Pritzker prijs 2011).
Machtsverhoudingen, seksualiteit en mythologie worden door deze interessante artieste beklemtoond.
’s Avonds diner met zang in het Clube de Fado in de Alfamawijk.

De laatste dag bezochten we de “Calouste Gulbenkian Collectie” (opening 1969).  Gulbenkian , Armeens zakenman  en filantroop, liet hier een museum bouwen door architecten A.Pessao, P. Cid en Rui Atouguia
Met een bodemloos budget kon hij zich alle topstukken permitteren. Schilderijen uit de 16de tot de 19de eeuw, beeldhouwwerk, Renaissance tapijten en Frans meubilair uit de tijd van Louis XV en Louis XVI.

Een mooie lunch in het RUBRA restaurant sloot deze mooie kennismaking met “Lisboa” af.