Letteren en kunst, wie kon dit beter in elkaar weven dan Paul van Ostaijen?
Paul van Ostaijen is een icoon van onze literatuur. Met zijn speelse gedichtenbundel Music-Hall werd hij in 1916 dè moderne dichter in Vlaanderen. Met Bezette Stad gaf hij in 1920 de typografie en de kunst in al zijn facetten een plaats in de poëzie. Het klank- en ritmegevoel in zijn poëzie blijft ook nu nog ongeëvenaard.
Hij was ook een sociaal geëngageerd flamingant en activist. Zo moest hij na de oorlog vluchten en verbleef hij een drietal jaar in Berlijn. Intussen schreef hij ook proza, grotesken met personages als marionetten, essay’s, kritieken en het filmscenario De bankroet jazz.
In 1928 overleed hij aan TBC, pas 32 jaar oud. Op zijn begrafenis waren maar 3 vrienden aanwezig: Jozef Muls, Gaston Burssens en Jan Melis. Hij rust nu op het ereperk van het Schoonselhof, onder een monument van Oscar Jespers. Het stelt een engel voor, die zijn oor te luisteren legt op het graf van de dichter…
Deze briljante Antwerpse auteur leeft verder in ons collectief geheugen. Hij wordt ons voorgesteld door woordkunstenaar en auteur Matthijs de Ridder, in een rijk geïllustreerde voordracht. Na de voordracht bezoeken we het Letterenhuis, waar de gidsen ons verder uitleg verschaffen over de rijke collectie en over van Ostaijen’s plaats hierin.
Deelnemers: 78
Organisatie: Marc Van Outryve en Betty Schleber-Albers
Locatie: Letterenhuis, Minderbroederstraat 22, Antwerpen
Verslag: onze spreker Matthijs de Ridder slaagde erin om Paul van Ostaijen voor ons levendig en boeiend voor te stellen. We volgden de schitterende Antwerpse schrijver vanaf zijn turbulente jeugd op verschillende scholen, doorheen zijn prachtige poëziebundels Music-Hall en Bezette Stad, zijn breeddenkend internationaal activisme, tot het abrupt einde van zijn literaire en artistieke loopbaan door zijn vroege dood op 32-jarige leeftijd. De zeer gesmaakte lezing werd afgesloten met enkele ontroerende gedichten als Melopee, door Matthijs de Ridder op muziek gezet en begeleid op gitaar.
Nadien kregen onze leden ruim de gelegenheid om de unieke collectie van het Letterenhuis te bezoeken, met de deskundige uitleg van onze gidsen.
We sloten af met een heerlijk glaasje op het nieuwe jaar!