December 2018: Barokkerken te Antwerpen

Deelnemers: 57

Organisatie: Frank Goes en Marc Van Outryve

Locaties: St-Carolus Borromeuskerk en St-Andrieskerk, Antwerpen

Dankzij onze schitterende gids Pastoor Rudi Mannaerts werd het bezoek aan de Sint-Carolus Borromeus- en de Sint-Andrieskerk een unieke belevenis.
Vóór en in de Caroluskerk kregen we een historisch overzicht over de Jezuïeten, die enthousiast de Contrareformatie in Antwerpen predikten. PP. Rubens bekroonde de prachtige barokkerk met 39 plafondschilderijen, die helaas in de brand van 1718 verloren gingen. Ook nu nog blijft de kerk ons imponeren en bekoren met zijn buitengewoon rijk en kunstig interieur. Een pareltje van de Antwerpse Barokkunst, waar we terecht fier op zijn.

In de Sint-Andrieskerk gaf Pastoor Rudi Mannaerts vanop de preekstoel een briljante uiteenzetting over zijn mooie kerk aan de aandachtige parochianen van… Antwerpen Cultuurstad. Zijn woorden dwarrelden als manna over ons neer. Nadien bewonderden we de kostbare liturgische gewaden in de sacristie, de sfeervolle kerststal in het koor en het mooie 16e-eeuwse Mariabeeld met elegante kleed van Ann Demeulemeester. In de schatkamer werden we ondergedompeld in de oude steegjes en pittoreske buurten van deze rasechte Antwerpse parochie.

We sloten af met een gezellige drink in de stemmig gerestaureerde feestzaal in de kelder naast de kerk.

Spetterende begeleiding.