De lente-reis van Antwerpen Cultuurstad brengt ons dit jaar naar Düsseldorf, centrum van het Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen . De stad, gelegen aan de Rijn, is iets groter dan Antwerpen ( 600.000 inwoners) en bevindt zich op zo’n 200 kilometer hiervandaan. Zoals vele Duitse steden heeft Düsseldorf de laatste decennium een belangrijke transformatie gekend waarvan we het culturele luik samen gaan verkennen.
Het bezoek begint in het Museum Kunstpalast (een gebouw dat ons transporteert naar het interbellum) waar een bijzondere tentoonstelling plaats heeft: Black & White. Deze expositie, die samen met National Gallery tot stand kwam, toont diverse kunstwerken van de laatste 600 jaar met als raakpunt : ze hebben geen kleur. De rondgang vertrekt van Dürer, Rubens, over Picasso, Pollock tot Richter alsook onze eigenste Hans op de Beek. Deze tentoonstelling met verrassende invalshoek kreeg van De Standaard 5 sterren .
K21 Ständehaus (van Kunst des 21.Jahrhunderts) herbergt een deel van de collectie hedendaagse kunst van Nordrhein-Westfalen. Het gebouw is op zichzelf bijzonder: de classicistische buitenkant herbergt een hypermodern hart. Het is moeilijk veel over de collectie te vertellen omdat de tentoonstelling continue wijzigt en ook op een bijzondere manier wordt voorgesteld.
Gedaan met de klassieke presentatie van een zaal waar de verschillende werken netjes naast elkaar hangen. We zien werk van Bill Viola, Ulla von Brandenburg, Christian Boltanski, Düsseldorfer Schule en vele anderen. Gidsen maken ons wegwijs.
Na K21 vertrekken we te voet naar de Rijn waar we begeleid een wandeling van ongeveer 2 uur maken door de vernieuwde wijk “Medienhafen”. Zoals de naam zegt werd de vroegere haven compleet omgevormd naar een dienstencentrum waar bekende architecten zoals Frank Gehry, hun stempel achterlieten.
Een boeiend verhaal van stadsvernieuwing.