September 2018: MUKHA + galeriën + bouwproject Nieuw Zuid

Dit jaar staat Antwerpen in het teken van “Antwerp/Baroque”. 

We nemen jullie dan ook op zondag 9 september graag mee naar het MUHKA  voor een rondleiding op een uiterst interessante tentoonstelling: “Sanguine/Bloedrood”, waar barokmeesters de confrontatie aangaan met hedendaagse topkunstenaars.  Als curator wil Luc Tuymans de bezoekers overweldigen door sleutelwerken uit de barok zoals Caravaggio, Zurbaran en Goya in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters als Chuck Close, On Kawara, en van nieuwe hedendaagse sterren als Murakami en Danh Vö.

Wij beginnen met een brunch in het MUHKafé om 11h30. De rondleiding volgt aansluitend.

Vervolgens wandelen we rond 14h naar de wijk  “Nieuw Zuid”, waar Sofie Van de Velde en haar team ons verwelkomen in haar gelijknamige Gallery. Zoals u vernomen hebt in de media heeft Sofie in juni, op de kunstbeurs Art Basel, de prestigieuze “Innovation and Creativity-award”  gewonnen. De jury prees Van de Velde vooral om haar gerichte manier van samenwerking met andere galerieën. Bij een glaasje zal zij uitleg geven over de lopende tentoonstelling van Sara Sizer.

Op dezelfde locatie bevindt zich “Plus One Gallery”:  Jason Poirier, zal de tentoonstelling “Make your Mark” van 4 jonge kunstenaars  toelichten.

Tot slot krijgen we van Stefan Paeleman, mede-eigenaar van de site Nieuw Zuid,
toelichting rond “Triple-Living”,  het architecturaal project Nieuw Zuid.

 

VERSLAG “Sanguine/Bloedrood” MUHKA en Galerie Sofie Van de Velde, Antwerpen, 9 september 2018

Locatie: MUHKA, Antwerpen en Galerie Sofie Van de Velde, Nieuw Zuid te Antwerpen. Organisatie: Patrick de Vos en Christine De Ferm. Deelnemers: 50.

Na een lekkere en gezellige brunch in het MUHKA, bezochten we er in de voormiddag de schitterende tentoonstelling “Sanguine/Bloedrood”. Curator Luc Tuymans zorgde voor een gewaagde maar zeer geslaagde confrontatie van Barokkunst met hedendaagse topkunst. De prachtige portretten van Antoon van Dyck en 2 meesterwerken van Caravaggio werden perfect aangevuld met de sterke werken van Takashi Murakami, van onze Michaël Borremans en van andere hedendaagse sterren. De zeer rauw-realistische installatie “Five Cars Stud” van Edward Kienholz was helaas sedert 2 september niet meer te bezichtigen in de koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken.

Na de middag werden we gastvrij ontvangen in de bekende Galerie Sofie Van de Velde. Ze toonde ons het mooie, intimistische werk van de Amerikaanse artieste Sara Sizer, werkzaam in Berlijn. In de aanpalende zaal werd het werk van 4 veelbelovende jonge kunstenaars toegelicht door Jason Poirier. Ten slotte kregen we een interessante voordracht over het architecturale project Nieuw Zuid. Aandacht voor moderne vormgeving en comfort, maar ook voor terechte ecologische accenten.