Maart 2024 Museum to Scale + St. Antoniuskerk van Padua

Meer dan 60 deelnemers namen plaats in auditorium R124 van de Universiteit Antwerpen in de Rodestraat. Voor heel wat aanwezigen was deze plaats een herinnering aan hun vroegere studies Rechten, Geschiedenis, Toegepaste economie enz.
Prof. dr. Herman Van Goethem, Rector UAntwerpen nam het inleidend woord voor zich. Hij benadrukte dat de rol van een Universiteit verder reikt dan onderwijs en onderzoek. Kunst verzamelen is sinds het begin van de jaren 70 belangrijk voor UAntwerpen en de collectie bestaat thans uit meer dan 1000 werken, waarvan een heel aantal in publiek toegankelijke ruimten is opgesteld. Hij legde het ontstaan van Museum to Scale 1/7 uit. Het waren de galeriehouders Ronny en Jessy Van de Velde, die zich lieten inspireren door onder meer “La-Boîte-en-valise” van Marcel Duchamps, om een verzameling van museale reiskoffers te laten construeren. Na een reis langs musea in Brussel, Florida, Rotterdam en Locarno krijgen de 109 kastjes uiteindelijk hun vaste standplaats in het universiteitsgebouw aan de Rodestraat 14.

Daarna lichtte Ernest Van Buynder, erevoorzitter M HKA, ons toe welke kunststrekkingen we allemaal te zien zouden krijgen alsook de vertegenwoordigers ervan. Met 3 zeer ervaren gidsen, waaronder Ernest, flaneerden een eerste groep van deelnemers langs de kijkkasten met werken van o.a. Jan Vanriet, Rinus Van de Velde, Stephan Vanfleteren, Panamarenko, Ann Veronica Janssen en zo veel meer.

Terwijl de 1ste groep Museum to Scale bezocht, gingen de anderen naar een verrassing van formaat, de Sint-Antoniuskerk van Padua aan de Paardenmarkt. Onder de deskundige leiding van een gepassioneerde gids en theoloog kregen we toegang tot deze kerk, waar de meesten weleens langs hebben gewandeld, maar nooit een voet hebben kunnen binnenzetten. Antwerpen Cultuurstad heeft dit dus wel bekomen. Deze vrij recente kerk uit het begin van de 20ste eeuw bevat meerdere kunstwerken van Rubens, Van Dijck, Jacob Jordaens en Seghers die afkomstig zijn uit de afgebroken Walburgiskerk. Even leerrijk was dat ook de Ethiopische kerk hier regelmatig haar kleurrijke, doch voor ons mysterieuze erediensten houdt.

Met deze twee erg verschillende activiteiten heeft Antwerpen Cultuurstad opnieuw een boeiende, leerrijke en culturele namiddag aan de deelnemers bezorgd.

 

 

zicht op een rij kleine museumkastjes