April 2024 Bill Viola in Luik en de Japanse tuin in Hasselt

Op zondag 21 april 2024 waren we duidelijk niet de enigen die iets organiseerden. In Antwerpen kwamen we de eerste deelnemers voor de 10 Miles tegen en in Luik lag de start voor de oudste wielerklassieker van België – Luik Bastenaken Luik – op een boogscheut van het museum La Boverie. Maar onze sympathieke buschauffeur bracht ons vlekkeloos naar onze bestemmingen.
In de voormiddag bezochten we, in het zeer mooie museum La Boverie, de prachtige en verrassende overzichtstentoonstelling “Sculpture of Time” van de ongeëvenaarde Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola. Zijn technisch verbluffende werk is tegelijk groots en intiem, complex en verrassend toegankelijk, spectaculair en diepmenselijk. Onze leden wandelden op eigen ritme langs de 18 werken en lieten zich op sleeptouw nemen door een ongemeen krachtige visueel-auditieve wereld. Velen werden stil en waren onder de indruk van wat ze gezien hadden.
Na een lekkere lunch bracht de bus ons naar de Japanse Tuin in Hasselt. Eén van de grootste in zijn soort in Europa en ontworpen door de Japanse tuinarchitect Inoue Takuyuki. Twee gepassioneerde en ervaren gidsen leidde ons langs kronkelende paadjes, riviertjes en prachtige theehuizen en dit zonder dat er één regendruppel op onze hoofden viel. Naast de vele planten en boomsoorten in de tuin zelf, hebben we ook veel kennis opgedaan over de Japanse cultuur en levenswijze door de eeuwen heen.
Alvorens de reis naar Antwerpen terug aan te vangen, boden de organisatoren in naam van Antwerpen Cultuurstad de deelnemers het klassiek geworden glaasje bubbels aan.