November 2022 Banksy

Op deze eigenzinnige vraag kregen de leden van Antwerpen Cultuurstad, die deelnamen aan de activiteit op zaterdag 12/11/2022 in Brussel een duidelijk antwoord: het is wel degelijk kunst en nog wel met een grote K!

In de voormiddag bezochten we, onder de begeleiding van 2 professionele gidsen, de zeer succesvolle en tot in februari 2023 verlengde tentoonstelling “The World of Banksy”. In het verrassend interessant gebouw “La Tentation” (stoffenwinkel uit de 19de eeuw) lieten de erg mooi verzorgde replica, maar toch vooral de al dan niet verborgen boodschappen, van de even mysterieuze artiest Banksy, onze bezoekers nadenken over wat er in de wereld rondom ons zoal gebeurt. Stof tot nadenken dus!

Na de lekkere lunch, vertrokken we onder een stralende zon op ontdekkingstocht naar de pareltjes van Street Art in de buurt van de Kanaalzone. Bij de eerste halte werd al vrij duidelijk waarom deze indrukwekkende beschilderingen van vrijstaande gevels wel degelijk kunst is en absoluut geen vandalisme. De wandeling bracht ons langs steegjes en plekken van Brussel, die we waarschijnlijk anders nooit zouden bezoeken. En ondertussen dompelden de gidsen ons onder in de wereld van street art artiesten, zoals Bonhomme, Dzia, Space Invador enz…