Oktober 2018 : Hotel Solvay en d’Ieteren Gallery

Brussel kan niet onderdoen voor Antwerpen en heeft het jaar 2018 uitgekozen om zijn gerenommeerde architect Victor Horta in de bloemen te zetten. Samen met Henri Van de Velde geldt Horta als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. 

Een van de mooiste pareltjes van zijn architecturale virtuositeit is het luxueuze herenhuis op Louizalaan 244 te 1050 Elsene dat Horta in 1894 heeft gebouwd voor de familie Solvay. Dit unieke herenhuis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  

Rond 1906 neemt de Brusselse ondernemersfamilie D’Ieteren haar intrek in de gebouwen gelegen aan de Maliestraat 50 te 1050 Elsene, waar tot op heden nog steeds de maatschappelijke zetel en het hoofdkwartier is gevestigd van de Group D’Ieteren. Wanneer de art nouveau met Victor Horta op zijn hoogtepunt van faam en glorie is terechtgekomen, transformeert D’Ieteren zich stilaan van bouwer van paardenkoetsen naar bouwer van carrosserieën van auto’s.

Wat hebben Victor Horta met Huis Solvay en D’Ieteren met zijn D’Ieteren Gallery gemeen?Wil je hierover graag meer te weten komen, dan bieden wij jullie iets echt exclusiefs aan, door jullie uit te nodigen op onze volgende activiteit :  een  besloten bezoek aan het Hotel Solvay  en de D’Ieteren Gallery, op zaterdag 20 oktober 2018, die dag enkel voor Antwerpen Cultuurstad geopend.

D’Ieteren Gallery is een uniek museum dat de geschiedenis van een onderneming, opgericht in 1805, weergeeft aan de hand van zeer exclusieve koetsen, unieke carrosserieën uit de periode tussen 2 Wereldoorlogen en auto’s waarvoor zelfs niet-autofanatici zullen van wegdromen.

VERSLAG “D’Ieteren Gallery en Hotel Solvay”, Brussel, 20 oktober 2018,

Locaties: resp. Maliestraat 50  en Louizalaan 224, 1050 Brussel. Organisatie: Dirk Joos en Jef Lammens. Deelnemers: 50.

We wisten echt niet dat we zo’n prachtige en unieke collectie koetsen en auto’s gingen kunnen bewonderen in het Museum D’Ieteren. Glimmende carrosserieën, tot de verbeelding sprekende limousines en sportwagens. Allen rijvaardig en in perfecte staat. Het prijskaartje van deze juweeltjes hing er niet aan, gelukkig misschien.

Ook het Hotel Solvay , terecht Unesco werelderfgoed, is en blijft een echt pareltje. We herbeleefden de hoogdagen van de Belgische Art Nouveau. Het schitterende herenhuis (eigenlijk meer een paleis) vormt een uniek geheel, afgewerkt met de fijnste materialen en voorzien van een voor die tijd verrassend comfort. De wereldberoemde architect Victor Horta mocht er van de familie Solvay al zijn artistieke creativiteit en toenmalige moderne ideeën uitwerken. Zonder enige financiële of andere restrictie, welke architect zou daar niet van dromen? 

Al onze aanwezige leden, de dames zowel als de heren, hebben van beide uitzonderlijk bezoeken volop genoten. Opnieuw een zeer geslaagde AC-activiteit, dankzij de organisatoren en de zeer gastvrije en verzorgde ontvangst (met gezellige lunch) door het bedrijf D’Ieteren.