AC-Marseillereis donderdag 19 – zondag 22 september 2019
De culturele reis van Antwerpen Cultuurstad is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt. Onze 35 deelnemers genoten in september ll., onder de charmante leiding van reisgids Valérie Suy, van het aantrekkelijke en hartelijke Marseille. ( Reisprogramma )
De stad was in 2013 culturele hoofdstad van Europa. Dit bracht een nieuwe culturele dynamiek op gang en leidde tot een geslaagde opknapbeurt van de oude stad. Het volledig vernieuwde Mucem was het inspirerend startschot van de hele campagne. We waren blij dit schitterend museum reeds de eerste namiddag onder een stralende zon te kunnen bezoeken. Rudy Riciotti, een Franse architect geboren in Algerije, heeft dit prachtige moderne gebouw ontworpen als tegenpool van de oude havenpier. Het museum belicht de relaties tussen de cultuurbakens van het middellandse zeegebied en de rest van de wereld, door de eeuwen heen. Zo is het Fort St-Jean, een stevig historisch monument uit de 17e eeuw, door een geslaagde betonnen loopbrug verbonden met het moderne museum.
Al wandelend langs de “Vieux Port” bereikten we ons hotel Beauvau, ideaal gelegen in het hartje van de oude haven. Leuke kamers, een gezellige bar en een vriendelijk onthaal: wat wil je nog meer? ’s Avonds in het restaurant genoten we van een lekkere maaltijd en van elkaars gezelschap.
De vrijdag groeide uit tot het hoogtepunt van onze reis. In de voormiddag bezochten we het Château Lacoste, een uitgestrekt heuvelachtig wijndomein, omringd door eikenbossen en olijfboomgaarden. Reeds bij het binnengaan bewonderden we de uitgepuurde architecturale creaties van Tadao Ando, Jean Nouvel en Renzo Piano, de absolute wereldtop. Met onze gids wandelden we naar de heuveltop en ontwaarden links en rechts, half verscholen in het landschap, schitterende kunstwerken van o.a. Louise Bourgeois, Alexander Calder en Ai Weiwei. Het mooi gerestaureerde kapelletje boven was een pareltje van harmonie en stille verbondenheid met de natuur. We danken deze unieke combinatie van kunst en natuur aan de artistieke vrijheid van de kunstenaars, die zelf de plaats van hun kunstwerk mochten uitkiezen. Terug beneden konden we nog een heerlijk glaasje rosé degusteren. Dank u wel, Christine, voor deze gouden tip!
’s Namiddags reden we naar de Cité Radieuse, op een kleine 20 km van het centrum. De wereldvermaarde architect Henri Le Corbusier bouwde deze futuristische stad tussen 1947 en 1952. Na de oorlog was er dringend nood aan grote en nieuwe wooneenheden. Aanvankelijk werd zijn creatie sceptisch onthaald, nadien beter begrepen en uiteindelijk ten volle gewaardeerd. Nu is het geheel terecht Unesco Werelderfgoed en een appartement aldaar is bijna onbetaalbaar geworden. Onze flamboyante gids Dominique, tevens eigenaar van het bijhorende hotel, toonde ons met fierheid en aanstekelijk enthousiasme haar eigen appartement in het flatgebouw. Deze wooneenheid biedt nog steeds plaats aan een 1000-tal bewoners, die er rustig samenleven omringd met alle modern comfort. Je krijgt de indruk van een gezellig dorp, waar iedereen elkaar kent. Onze fotograaf Werner maakte voor het hoofdgebouw nog een mooie groepsfoto, iedereen intussen nagenietend van dit uniek bezoek. ’s Avonds werden de vriendschapsbanden verder verstevigd, bij een authentieke bouillabaise en een goed glas wijn.
Op zaterdag veranderde het weer van stralend naar wisselvallig en regenachtig. Gelukkig bleef ons humeur op “beau fixe” staan, ook onze lokale gids Audrie zorgde hiervoor. In de voormiddag bracht onze behendige autobuschauffeur ons langs de schilderachtige Corniche helemaal boven tot aan de indrukwekkende Notre-Dame de la Garde. Deze 19de-eeuwse neo-byzantijnse basiliek heeft een speciale plaats in de harten van de Marseillezen. Haar bijnaam is “La bonne Mère”. De zeevaarders komen er een veilige zeereis afsmeken en de Madonna danken voor haar voorspraak. Vanop het ruime terras vóór het kerkportaal kregen we een fantastisch vergezicht op de (oude) haven en de uitgestrekte baai van Marseille. Op onze terugkeer naar het stadscentrum bewonderden we het hagelwitte neo-klassieke Palais Longchamp. De 19de-eeuwse architect Espérandieu crëeerde naast het paleis ook het park met een sprankelende fontein. Thans herbergt het paleis het Musée des Beaux-Arts en het Musée d’Histoire Naturelle. Ter gelegenheid van de Open Monumentendag waren beide musea overigens gratis te bezoeken. De lunch ’s middags in het Hotel Intercontinental viel letterlijk en figuurlijk wat in het water, spijtig.
Onze ’s namiddags geplande boottocht naar de Calanques kon helaas niet doorgaan, wegens te gevaarlijke windstoten. Met 20 dapperen waagden we ons toch op het water, voor een alternatieve boottocht in de mooie baai van Marseille. Tot onze aangename verrassing konden we vanop de eerste rij een belangrijke internationale regatta bijwonen. Over het water zoevende supersnelle catamarans staken er elkaar de loef af, onder het enthousiast commentaar van de lokale reporter. Daar voegden we nu en dan onze kleurrijke opmerkingen bij, we hebben ons goed geamuseerd.
Het klassieke galadiner ’s avonds loste al zijn verwachtingen in. Een prachtig zicht op de oude haven, een verfijnde en lekkere keuken, maar vooral de warme vriendschap en het aangenaam gezelschap van onze tafelgenoten. Dit benadrukten we ook in onze al even klassieke speechkes. Lieve V.E. bracht enkele leuke en wijze uitspraken, die ze aandachtig tijdens onze reis had opgepikt. Christine dankte reisleidster Valérie voor haar geslaagde organisatie en de attentvolle begeleiding van onze deelnemers. Tevoren had Claire een zeer toepasselijk tafelgebed voor ons opgezegd, zie link.
Zondag trokken we met de gespecialiseerde gids Faustine de oude binnenstad in, op zoek naar typische street-art. We werden op onze wenken bediend in de alom bekende Cours Julien. Deuren, ramen en hele gevels keken ons aan met hun bonte wirwar van muurschilderijen, in felle psychedelische kleuren. Street-art op zijn best, stille getuigen van een nieuwe hedendaagse cultuur.
Met de busrit naar de luchthaven kwam ’s middags helaas een einde aan onze mooie reis. Niet getreurd evenwel, de meeste reisgezellen maken reeds plannen voor volgend jaar. En Erwin nodigt ons uit om op 16 november in het Van Mieghem museum, bij een drink en een babbel, samen de reisfotomontage van Werner te bekijken.