April 2017: Museum Booijmans van Beuningen, Rotterdam

Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen staat op nummer één bij een bezoek aan Rotterdam.  
Professionele gidsen loodsen ons door de voorjaarstentoonstelling “Gek van Surrealisme”  en door de permanente collectie .

De eigen surrealisme-collectie is uitgegroeid tot ruim 125 schilderijen, objecten en tekeningen waaronder topwerken van Salvador Dalí, René Magritte en Joan Miró. Deze werken gaan momenteel een confrontatie aan met diverse surrealistische werken uit vier privéverzamelingen. Drie daarvan zijn van excentrieke Britse mecenassen: Edward James, Roland Penrose en Gabrielle Keiller. De vierde verzameling is van het Duitse echtpaar Pietzsch, dat al decennia kunst verzamelt en zich sinds de jaren zeventig toelegt op het surrealisme. De tentoonstelling brengt in totaal 300 werken werk van diverse kunstenaars zoals Marcel Duchamp, Hans Bellmer, Max Ernst, Man Ray, Pablo Picasso, Joan Miro, René Magritte, Yves Tanguy, Salvador Dali… een onwaarschijnlijk geheel, voedsel voor een volle dag.

In toonkasten treffen we teksten van André Breton (surrealistisch manifest…) aan, naast een verzameling bijzondere tijdschriften en boeken, waarvoor kunstliefhebbers van over de hele wereld speciaal afreizen naar het museum. . Deze “documentatie” plaatst de schilderijen en beelden in hun juiste context. We krijgen een beeld te zien van deze toch wel bijzondere stroming in de kunsten van de twintigste eeuw.

De permanente collectie van het Museum biedt een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw.  Sta stil bij de prachtige werken van Bruegel de Oude en Rembrandt. Volg het ontstaan van het impressionisme en modernisme met schilderijen van Monet, Van Gogh en MondriaanDe collectie tekeningen en prenten behoort tot de beste ter wereld. De eigen surrealisten zijn nu uit de permanente ruimte verhuisd naar de voorjaarstentoonstelling.

Het museum bezit een unieke verzameling schilderijen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen. Uit de voorraad wordt slechts een kleine 15% getoond en periodiek wordt een expert-kunstkenner uitgenodigd om een andere selectie te maken en in een andere setting te brengen.

De kunst blijft niet binnenskamers: het museum biedt ook uitzicht op een beeldentuin.

Na het museumbezoek maken we een stadsrondrit  door de stad Rotterdam onder begeleiding van een stadsgids. De nieuwe skyline van Rotterdam werd getekend na de verwoestingen van de tweede wereldoorlog:  het bombardement van 13 minuten op 10 mei 1940 en de daarop volgende brand van vier dagen had het hele centrum tot één grote puinhoop gereduceerd. Het heeft 70 jaar geduurd om het terug op te bouwen.