1 april 2017: Tour & Taxis, rondleiding op de site

Brafa, de Munt, Art Brussels, Couleur Café of wat dan ook: op de site van Tour&Taxis bent U zeker al geweest . Toch nodigt Antwerpen Cultuurstad U graag uit voor een bezoek omdat die site met haar geweldige geschiedenis vandaag een fundamenteel veranderingsproces doormaakt.

Het bezoek is drieledig.

  • Het oude gedeelte

Olivier Kempen, de facility Manager van T&T, geeft ons een rondleiding door het “oude gedeelte” dat ontstond tijdens de exponentiële groei van Brussel in de 19e eeuw, als verbinding tussen de spoorweg en de nieuwe haven. We bezoeken het Koninklijk Pakhuis( vroeger opslagplaats en douane, nu vooral kantoorruimten), de Sheds (nu dé plaats voor evenementen is Brussel, maar ook een sterk staaltje van engineering) , de Gare Maritime ( met zijn 40.000m² oppervlakte het grootste station van België, dat klaargestoomd wordt voor een tweede leven) , en het compleet vernieuwde Hotel de la Poste en andere minder bekende plekken.

  • De groene dreef en het park

Het nieuwe park van 9.1 ha dat werd aangelegd op de site maakt deel uit van een nieuwe groene zone voor Brussel. Er is ook een residentiële zone voorzien van 2000 appartementen : de eersten zijn reeds opgeleverd. We bekijken ook de toekomstprojecten zoals ze nu voorliggen.

  • Herman Teirlinckgebouw

We brengen ook een exclusief bezoek aan de werf van het Herman Teirlinck-gebouw , vóór het in het najaar wordt opgeleverd. Dit gebouw , ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten , zal 2600 Vlaamse ambtenaren huisvesten. Het telt 14 verdiepingen, een tuin, een restaurant met 500 plaatsen met bijhorende keuken, auditoria, ondergrondse archiefruimten en parking. Alles bij elkaar 51.000m² oppervlakte. Het project is gericht op duurzaamheid en binnencomfort voor de gebruikers, en maakt daarvoor gebruik van de modernste technieken qua energieverbruik voor verwarming en koeling en verlichting. Onze gids is Stefan Van Thienen, de verantwoordelijke voor het gebouw van de bouwheer Extensa,. Speciaal schoeisel en helmen worden voorzien.