Februari 2017: Flagey architectuurwandeling en pianoconcert

In het Flagey-gebouw te Elsene is een stuk geschiedenis van de radiocultuur geschreven. Het gebouw is vrij onbekend en toch nog steeds actueel voor de podiumkunsten. Talloze activiteiten worden er ondersteund. Het concert door pianist Stephen Kovacevich, (JS Bach, F.Schubert) kadert in de week van de “Piano Days”.    

We hoeven u de ” Paquebot ” niet voor te stellen. Het gebouw werd ontworpen door de Belg  Joseph Diongre in 1933, en was één van de eerste onderkomens ter wereld waar radio-uitzendingen tot stand kwamen. De akoestische kwaliteit van de studio’s was ( en is nog steeds) ongeëvenaard, vandaar de bijnaam”klankfabriek” . Studio 4  heeft bovendien een bijzondere esthetiek.

Na de tweede wereldoorlog bleef het omroepgebouw fungeren als basis van de NIR . In 1953 werd daar het eerste Nederlandstalige rechtstreekse programma uitgezonden. Na de omroep-splitsing in 1960 blijven BRT en RTB actief in het gebouw; pas in 1974 verhuizen ze naar de Reyerslaan. Het Flageygebouw wordt van dan af nog maar sporadisch gebruikt en weinig onderhouden. Dat levert wel het voordeel op dat heel wat originele elementen behouden bleven, wegens “niet gemoderniseerd” .  De restauratie  start in 1998 onder impuls van een consortium van hoofdzakelijk privé sponsors, verenigd in de “NV Omroepgebouw Flagey” en begint met verwijdering van asbest, restauratie en moderniseringswerken. Het gebouw gaat gedeeltelijk in de verhuur aan kantoren en winkels. Het andere deel met oa de studio’s, wordt de cultuurtempel die we vandaag kennen, uitgebaat door de VZW Flagey. Tijdens de rondleiding komt u veel meer te weten over de geschiedenis van dit unieke gebouw.

Dit bezoek loopt tijdens de “Flagey Piano Days” en we starten met een concert door Stephen Kovacevich (Bishop). Deze Amerikaanse pianist is een van de meest gerespecteerde musici van zijn generatie en hij brengt ons twee componisten die hem het nauwst aan het hart liggen: Johann Sebastian Bach en Franz Schubert. De prachtige klank van Studio 4 draagt de kwaliteit van deze pianist ten volle tot bij ons, 78 luisteraars.

Voor zijn 75ste verjaardag heeft Philips een Kovacevich-box van 25 cd’s uitgegeven.