Januari 2017: Ledendiner

75 leden zijn present in de Art Déco zaal van Horta Grand Café, Hopland in Antwerpen. Alle dames elegant en de heren relax want het is vrijdagavond. Apero en voorgerecht.

Jan Engels, voorzitter ad interim, blikt beknopt terug naar de oorsprong, de afgelegde weg en de toekomst. Hij introduceert de pas verkozen voorzitter. Dr. Marc Van Outryve dankt voor het vertrouwen: “Antwerpen Cultuurstad mee besturen is een hele eer, maar ook een hele opdracht. De vereniging heeft een rijke en inspirerende traditie. We zijn blij hieraan te mogen verder werken, samen met de Raad van Bestuur en met al onze leden. De grote componist Gustav Mahler schreef “Traditie is het doorgeven van het vuur, niet het aanbidden van de as”…  We willen ook de eeuwenoude traditie eren van Antwerpen zelf als cultuurstad en Culturele Hoofdstad van Europa in 1993. Graag zullen we naar best vermogen samenwerken met de cultuurdragers en – verantwoordelijken in onze stad. Voor het doorgeven van dat vuur, van die rijke cultuur die ons allen verbindt, willen we ons de volgende jaren inzetten”.

Hij stelt met enthousiasme de leden van de Raad van Bestuur voor. Nieuwe activiteiten komen aan bod, ook de jaarlijkse cultuurreis naar  Valencia, met een mooi programma samengesteld door TravelPlus.     ( 14-17 september 2017 )

Onze secretaris, Jef Lammens, licht de hernieuwde en tevens zeer mooie website toe, als nieuw contactinstrument voor de leden en rijke kennismaking voor kandidaat-leden.

Na het hoofdgerecht brengt Michel Berte een gevatte inleiding van onze gastspreker Professor Leo Neels en zijn zeer actueel thema “Normen en Waarden, waarover we zo weinig spreken.” Leo Neels is mede-auteur van het boek “De Verlichting uit Evenwicht” (Itinera).

Onder luid fanfare-geblaas en tromgeroffel wordt dan de  AC-cultuurprijs aangekondigd. Dit jaar gaat de prijs naar “De Stripmuren ” een zeer kleurrijk en vooral Antwerps initiatief dat reeds 10 jaar in onze stad op een originele en kunstige manier muren verfraait met strip-schilderingen. In samenwerking met de Stad en diverse sponsoren worden blinde muren door onze stripkunstenaars gesierd. Buurtbewoners, bedrijven en kunstenaars komen zo op een humoristische wijze samen en de straten worden er alleen maar mooier mee. Antwerpen Cultuurstad vzw wil dit initiatief ondersteunen. Een nieuwe muur zal in de loop van dit jaar te bewonderen zijn aan de Brouwersvliet. De leden van AC  zullen dan ook uitgenodigd worden op de inhuldiging en het buurtfeest dat daarbij hoort.

Een heerlijk dessertbuffet sluit de zeer gevarieerde en gezellige avond af.