April 2018: Musée L & Musée Hergé

Op zondag 22 april steken we de taalgrens over  naar Louvain-la-Neuve. Bijna een halve eeuw na haar turbulente ontstaan heeft deze studentenstad ons heel wat cultuur te bieden.

We bezoeken het Musée L, opgericht in de vroegere UCL-bibliotheek van wetenschappen en technologie, in 1975 gebouwd door architect André Jacqmain. Na een grondige renovatie verrees eind vorig jaar een architecturaal meesterwerk, waar functie en esthetiek elkaar de hand reiken.

De collecties zijn zeer divers en worden op een originele manier thematisch voorgesteld: de schoonheid van het menselijk lichaam, de kleine en de grote geschiedenis, rituelen en religie, de wetenschap met haar fascinerende projecten, Belgische kunst van de 20e eeuw. Zo ontstaat een interessante dialoog tussen verschillende culturen en kunstvormen, door de eeuwen heen. Drie uitstekende gidsen verzorgen voor ons een panoramisch bezoek, met een overzicht van het rijke patrimonium en aandacht voor enkele unieke meesterwerken

Het Musée Hergé bezoeken we met individuele audiogidsen. Het museum brengt meer dan alleen stripfiguren en verhaaltjes voor kinderen.

We ontdekken ook de auteur en de mens Hergé. Hij was een zeer aandachtige wereldreiziger, sterk geïnteresseerd in andere culturen. Hij wou de mensen ter plaatse persoonlijk leren kennen. Zo was hij intiem bevriend met de Chinese beeldhouwer Tchang, die ook een personage werd in zijn album “De Blauwe Lotus”. Hij schreef over zijn vriend:  ”Door hem heb ik de betekenis van vriendschap, poëzie, de natuur leren kennen”.

Hergé was een ongelooflijk tekenaar, ook ontwerper van publiciteitsaffiches en ander grafisch werk. Hij slaagde erin het striptekenen tot kunst te verheffen. Zijn albums kenden en kennen nog steeds een wereldwijd succes. Fictie, die de realiteit bespeelt maar soms ook voorspelt,

zoals in “Mannen op de Maan” (1954). Over de nostalgie naar onze kinderjaren heen, blijft Hergé ons beroeren met de wondere wereld van Kuifje en zijn kompanen.

Verslag

Al onze 38 deelnemers waren zeer nieuwsgierig naar deze nieuwe universiteitsstad, gesticht na de turbulente splitsing van de Leuvense Universiteit in 1968. Ze werden niet ontgoocheld: het Musée L,  opgericht in de vroegere UCL- universiteitsbibliotheek van de faculteit wetenschappen en technologie, verraste ons aangenaam met zijn sierlijke architectuur en lumineus interieur. Drie enthousiaste gidsen, waarvan 1 uitstekende Nederlandstalige, lieten ons genieten van de rijke artistieke en ook wetenschappelijke collecties. De thematische inrichting per verdieping liet ons toe een synthese te maken van de mens in de verschillende culturen door de eeuwen heen.

Na een eenvoudige, maar lekkere lunch in het Musée Hergé, bezochten we het museum zelf. Met de audiogids in de oortjes struinden we door de creatieve wereld van Georges Remi, de geestelijke vader van Kuifje. Voor velen van ons een nostalgische terugkeer naar onze jeugdjaren. Maar we ontdekten ook een meester-tekenaar, een  gepassioneerd reiziger en een universele geest.