December 2021 – Dubbeltentoonstelling David Hockney

Sommigen onder u herinneren zich waarschijnlijk nog wel het belangrijke festival  Europalia Great Britain- in 1973 met als hoogtepunt de ‘David Hockney’ tentoonstelling in het vroegere Paleis voor Schone Kunsten, thans Bozar. Na 48 jaar hebben we weer de gelegenheid om het werk van David Hockney, 84 en nog altijd actief als schilder, terug te bewonderen in Bozar. Meer dan 80 kunstwerken, tekeningen en prenten van één van de belangrijkste nog levende kunstenaars ter wereld worden in de dubbeltentoonstelling getoond.

De eerste tentoonstelling overspant de carrière van de Engelsman tot 2017 en bestaat uit stukken, die overgebracht zijn uit het Tate-museum in Londen. Monumentale landschappen, hyper-verfijnde stillevens, levendige kleuren en verwonderlijk realistische portretten, het zijn enkele van de redenen waarom Hockney tot één van de grootsten wordt beschouwd in de kunstwereld. De experimenten met uiteenlopende interpretaties van  “perspectief”  maken het zeer boeiend.

De tweede expo, ‘De komst van de lente, Normandië, 2020’, wordt de eerste keer buiten Londen wordt getoond. Hier zien we een uitzonderlijke verzameling van 118 iPad-schilderijen, die Hockney in de Normandische lente tijdens het uitbreken van de coronapandemie in Normandië creëerde.