Juni 2022 Oslo

Na een covid-onderbreking in 2020 en 2021 konden we met onze vereniging terug op cultuurreis, ditmaal naar Oslo. Deze veelbelovende bestemming lokte heel wat belangstelling uit, zodat we met 40 enthousiaste leden konden vertrekken. Oslo loste al onze verwachtingen in. Het is een mooie moderne stad, gelegen aan een heerlijke fjord in een groen decor van parken en bossen.

Geland in Oslo, bezochten we op donderdag 16 juni het Vigeland Museum met zijn uniek beeldenpark. In het uitgestrekte park bewonderden we, met begeleiding van 2 uitstekende gidsen en onder een stralende zon, de prachtige 212 sculpturen van Gustav Vigeland. Indrukwekkend was ‘Het Levenswiel’, een cirkel van 3 meter doormeter met in elkaar verstrengelde mensen. Heel het park met de harmonieuze tuinarchitectuur, bruggen en fonteinen werd door de kunstenaar zelf ontworpen. ’s Avonds genoten we van de verfijnde keuken van ons uitstekend Clarion Hotel.

Op vrijdag startten we met een interessante rondleiding in de modernistische Villa Stenersen. Nadien kreeg de belangrijke collectie moderne kunst van het Henie Onstad Kunstcenter al onze aandacht. In de namiddag zorgde het Kistefos openluchtmuseum voor een climax met zijn sculpturale meesterwerken van bekende kunstenaars als Anish Kapoor, Tony Cragg en Fernando Botero. Mede dankzij de verhelderende documentatie van ons medelid en architect Gaston, genoten we volop van de futuristische architectuur van The Twist. Een schitterend gebouw dat 90° om zijn eigen as draait en als brug over de rivier ligt. We fotografeerden het uit alle hoeken, buiten en ook in de galerij binnen. We eindigden deze onvergetelijke dag met een avondcruise door de Oslofjord, met een lekker garnalenbuffet op de traditionele houten boot. De muzikale ambiance aan boord, met enkele leuke danspasjes van Giorgio, deed deugd aan ons hartje!

Op zaterdag kregen we een nieuwe architecturale hoogmis met het bezoek aan het Operahuis. Een stralend witte fenix die uit het water oprijst, ontworpen door het Noorse architectenbureau Snohetta. De gidsen toonden ons binnen alle schatten en technische snufjes op en rond de scene. Bij de stadswandeling loodste onze Vlaamse stadsgids Hilde ons door het historische Oslo. We eindigden in het sierlijke Stadhuis, waar we onder de indruk kwamen van de monumentale zaal waar de jaarlijkse Nobelprijs voor de vrede wordt uitgereikt. ‘s Namiddags bezochten we de collectie hedendaagse kunst in het Astrup Fearnley Museet. Nadien kregen we uitgebreid de tijd om in het gloednieuwe en pas geopende National Museum de oude meesters en ook heel wat werken van hedendaagse en Noorse kunstenaars te bewonderen.

Op zondag maakten we kennis met het nieuwe Munch Museum, een pareltje van moderne architectuur ontworpen door Juan Herreros. Naast het wereldberoemde werk ‘De Schreeuw’ kregen nog heel wat andere topwerken van Edvard Munch er een verdiende plaats. We eindigden met een geleide wandeling in het beboste Ekeberg Sculpture Park, met panoramisch uitzicht over de stad.

Samengevat: een meer dan geslaagde reis naar het prachtige Oslo, in de hechte vriendschappelijke sfeer van Antwerpen Cultuurstad.