Maart 2020: Bezoek aan ZNA-Cadix en wijkproject Cadix

We bezoeken de bouw-werf van de nieuwe kliniek ZNA-Cadix. Tegen eind 2022 worden hier diensten uit ZNA Stuivenberg en ZNA Erasmus overgeplaatst.  ZNA-Cadix komt aan de kop van park Spoor Noord, tussen het Kempisch dok en de Noorderlaan, naast de gelijknamige Cadixwijk, op een plaats waar park, water en stad samenkomen. Met zijn eigen signatuur en karakter wordt dit ziekenhuis een nieuwe referentie in de stad. Met zijn 19 verdiepingen zal deze kliniek met kop en schouders uitsteken boven de torens in de buurt. Het ontwerp is van de hand van VK-Studio en architectenbureau Robbrecht en Daem.     

Na het werfbezoek lunchen we tussen de brouwketels van “de Antwerpse Brouw Compagnie“. De brouwerij is bekend van het historische Antwerpse “Seefbier” en ook van het “Bootje’s Bier”, gebrouwen als eerbetoon aan de Red Star Line.

Daarna leiden gidsen ons rond in de Cadixwijk op het Eilandje.
Het wordt een duurzame woonwijk neergezet met nieuwe woningen, scholen, studentenflats, kinderdagverblijven, winkels, horeca , kantoren en een groen wijkplein : een grondige vernieuwing van de buurt, waar het prettig leven is.
De-cadixwijk-een-nieuwe-woonwijk-aan-het-water

Met afstandelijke elleboog-begroeting kwamen 40 deelnemers afstandelijk opdagen. In twee groepen van 20 bezoeken we onder vakkundige begeleiding de indrukwekkend ZNA-werf: ruime volumes voor de diensten en voor de daglicht-rijke patiënten-kamers, een ruime ondergrondse parking, ook bestemd voor de nieuwe aanpalende appartementsgebouwen.
Een vriendelijk onthaal, een voortreffelijke eenvoudige maaltijd en het gezellig samenzijn bij een tof glas bier, maakten een prima brug naar een fikse wandeling langs het reeds-gerealiseerde en de nog-te-realiseren projecten van de Cadixwijk: een uitgewaaid orgelpunt op een boeiende dag.