November 2016: Museum La Boverie – Luik en bezoek station Guillemins

Opzet

We bezoeken de expo ’21 rue de la Boétie’ in het recent geopende museum ‘La Boverie’ in Luik, begeleid door Nederlandstalige gidsen.

La Boverie werd oorspronkelijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1905. De monumentale zalen werden recentelijk gerestaureerd. Het meest zichtbare nieuwe element bestaat uit een hoofdzakelijk glazen uitbreiding, die constructief los staat van het ‘Palais des Beaux-Arts’ in het park. Met de expo wil Anne Sinclair, Franse journaliste en ex-vrouw van Dominique Strauss-Kahn, schilderijen samenbrengen die ooit via de galerij van haar Joodse grootvader Paul Rosenberg gepasseerd zijn. De galerij van Paul Rosenberg bevond zich op de rue de la Boétie, numéro 21. Het is een breed verhaal over de periode dat de eerste galeries zich ontwikkelden, aldus Sinclair, en de omzwervingen die de doeken sinds de Tweede Wereldoorlog ondergingen, komen ruim aan bod. De werken komen uit de grote musea zoals de MoMa te New York, de Albertina in Wenen en het Centre Pompidou.

Meer info en beeldmateriaal       Klik op de link, regel de beeldgrootte, kijk zeker naar de film.

Na de middag gaat het richting station Guillemins , het machtige ontwerp van architect Calatrava. We worden er opgewacht door gidsen die ons rondleiden in het station zelf. Daarna maken we een wandeling in de merkwaardige buurt die het station omringt, met aandacht voor de Art Nouveau-gevels en de Belle Epoque stadsplanning.

Verslag

Er was een enthousiaste opkomst van 73 deelnemers.

De collectie moderne kunst uit de jaren dertig van de vorige eeuw is uniek verbonden met de kunsthandelaar Paul Rosenberg, die zijn patrimonium zag verdwijnen tijdens de tweede wereldoorlog en nadien onvermoeibaar de zoektocht naar zijn stukken jarenlang volhield. Zijn dochter zette die tocht verder. Het station Guillemins is overdonderend imposant, een multifunctioneel concept in ruimte. In de buurt van het station is de Art-nouveau wijk vrij gaaf bewaard gebleven of gerestaureerd.