November 2019: Stephan Vanfleteren in het FOMU

Op zondag 24 november na een gezamenlijke brunch in Pixel, het restaurant in het museum,  krijgen we een korte didactische uiteenzetting van curator  C.Vincart. In een uurtje neemt ze ons mee op een boeiende reis doorheen de ontstaansgeschiedenis  van het museum en haar collecties. Maak kennis met de ‘founding fathers’, de grote verzamelaars en enkele opmerkelijke schenkingen waaronder het Keizerspanorama, de enorme stereokijkkast gebouwd door Joseph Maes in 1905. We grasduinen door enkele topstukken uit de collecties en krijgen op die manier een korte inkijk in de geschiedenis van de fotografie. Van 1839, het ontstaan van het medium door de uitvinding van de daguerreotypie, over de eeuwwisseling en het interbellum heen naar de ‘moderne’ tijden. Een reis waarbij Agfa-Gevaert nooit ver weg is.  

Mevrouw Vincart eindigt met een exclusieve inkijk in het verwervingsproces. Je krijgt een unieke preview en een woordje uitleg bij het meest recente aankoopdossier dat momenteel op tafel ligt. Stephan Vanfleteren viert zijn 30ste professionele verjaardag niet enkel met een groots opgezette overzichtstentoonstelling in het FOMU, maar schenkt voor elke euro die het museum investeert in zijn werk een euro terug aan haar collecties. Het museum engageert zich dan ook om een omvangrijke reeks foto’s uit de rijke carrière van deze belangrijke Belgische fotograaf op te nemen in haar collectie.

Stephan Vanfleteren hoeven we u niet meer voor te stellen.

Zijn zwartwit portretten die de details, de persoonlijkheid  en de rauwheid van gezichten naar voorbrengen. Mensen die we niet kennen komen bekend voor , worden interessant, brengen iets bij, zijn mooi op hun manier. Maar Vanfleteren is meer : de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. Het Fotomuseum brengt de eerste overzichtstentoonstelling van één van de grootste Vlaamse fotografen , het  oeuvre van een chroniqueur dat  we samen kunnen bezoeken. Wij starten een gegidste rondleiding van anderhalf uur van de tentoonstelling van Vanfleteren die het volledige museum inpalmt.

Video’s: