Oktober 2016: Rik Wouters en de modeontwerpers in het MoMu

Opzet

De tentoonstelling ‘Rik Wouters & het huiselijke Utopia’ is samengesteld door het Modemuseum te Antwerpen in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone kunsten Antwerpen, naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van Rik Wouters in 2016. De expo brengt werk van Rik Wouters uit het KMSKA-collectie samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers.

De thematiek van het huiselijk geluk bij de schilder Rik Wouters, de intieme sfeer van geborgenheid tussen hem en zijn vrouw Nel, vormt het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Wouters was in onze gebieden de enige die de combinatie maakte van post-impressionistische schildertechnieken met eenvoudige huiselijke taferelen.

Verschillende Belgische modeontwerpers zoals onder andere Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Marina Yee, Jan-Jan Van Essche en Anne Kurris, geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachte. Sommigen onder hen door bepaalde keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij er geen toegiften worden gedaan aan het gejaagde ritme van de modewereld.

Verslag

Er waren 60 deelnemers, allen stipt op tijd in het MoMu aanwezig, waarvoor drie zeer gedreven gidsen gedurende één uur bij deze prachtige tentoonstelling een van vakkundige uitleg voorzagen. Bekende en minder bekende werken van Rik Wouters kwamen aan bod alsook de kleurrijke creaties van onze, meestal Antwerpse, modeontwerpers. In de 7 Schaken konden we nadien terecht voor een lekkere lunch in een gezellige omgeving. Eén van de aanwezigen lukte het voor de eerste keer na 40 jaar om hier te lunchen. De aanwezigheid van café De Engel had hem in zijn studententijd telkens zonder voldoende geld gelaten…