September 2017 : Cultuurreis naar Valencia

Onze jaarlijkse AC-cultuurreis naar Valencia heeft echt al zijn verwachtingen ingelost!

Onder een heerlijk zonnetje genoten onze 49 deelnemende leden van deze mooie en zeer interessante stad. Onze deskundige gidsen Renée (in het Nederlands) en Jose (in het Frans) toonden ons al wandelend de oude binnenstad, met zijn charmante pleintjes en zijn prachtige middeleeuwse en renaissance gebouwen. De San Nicolaskerk bekoorde ons met zijn barokinterieur en zijn unieke, pas gerestaureerde plafondschilderingen. In de statige Catedral de la Seo, met zijn vrijstaande achthoekige klokkentoren, ontdekten we de rijke kunstschatten en de kapel van de heilige graal. Na een lange eerste dag waren we blij, in ons rustig en centraal gelegen hotel van een verdiende nachtrust te mogen genieten.

In het Museo de Patriarca, met het standbeeld van aartsbisschop Juan de Ribera op het binnenplein, bewonderden we ’s anderendaags prachtige werken van Caravaggio, El Greco, en van enkele Vlaamse Primitieven. De lokale gids, ook nog tenor in zijn vrije tijd, wist zijn brede cultuurhistorische kennis enthousiast aan ons over te brengen. Nadien bezochten we de 15de-eeuwse Zijdebeurs (Lonja de la Seda) , terecht uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Haar schitterende architectuur en interieur illustreren perfect de macht en de weelde van de toenmalige kooplieden van Valencia. In de Mercado Central werden we aangenaam verrast met een lekker glaasje wijn en een heerlijk hapje lokale hesp en kaas. Tijdens de rondleiding in het Museum voor Moderne Kunst (IVAM) maakten we o.a. kennis met indrukwekkend hedendaags beeldhouwwerk van Julio Gonzales. Nadien ontspon er zich een interessante discussie met onze gidsen, over Catalaans nationalisme. Wordt vervolgd…

Een stad verkennen met de fiets heeft iets bijzonders. Je ziet meer, snuift de sfeer op en beweegt je vrij, zeker in het weekeinde. In Valencia konden we op zaterdag fietsen door de uitgestrekte Jardines del Turia, in de jaren 80 aangelegd in de vroegere rivierbedding van de soms onstuimige Turia. Parken met sinaasappel- en palmbomen, fonteinen en plantsoenen groeiden uit tot de groene longen van de stad. Sport- en recreatiepleinen vormen er een ideale ontmoetingsplaats voor de bewoners. Naar het zuiden monden de Jardines uit in de futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias, gebouwd door de wereldberoemde architect Calatrava. Adembenemend, en het ideale decor voor de klassieke groepsfoto, door onze sympathieke fotograaf Werner V. Nadien kreeg ons gezelschap een romantisch en heel geslaagd privaat concert aangeboden in het Operahuis. Deze topdag werd bekroond met een fijn en gezellig feestdiner. Hier konden we heel speciaal onze reisleidster Valérie Suy (Travelplus) bedanken, voor haar aangename, deskundige en immer behulpzame begeleiding van onze hele groep. Niets was haar te veel, van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Op zondagvoormiddag bezochten we nog het Zijde- en Gildenhuis, mooi gerestaureerd tot een interessant museum. Op een oud weefgetouw demonstreerde een knappe Spaanse dame hoe je veelkleurige zijden stoffen op de traditionele manier weeft. Een zalig boottochtje liet ons wat later wegdromen op het rimpelloze Albufera meer. Een oase van rust, midden in een uitgelezen natuurdomein. De middag eindigde in schoonheid, met een heerlijke maaltijd in een restaurant midden in de duinen, met zicht op zee.

Maar ook de andere restaurants tijdens onze reis waren prima, met hartige tapas, gulle porties, lekkere wijn, een attente bediening en een gezellig kader. Ook dit bevorderde de zeer aangename contacten en de uitstekende sfeer onder onze deelnemende leden. Oprecht dank aan al onze lieve reisgezellen voor de spontane vriendschap.

En Valencia heeft voor altijd ons hart veroverd…