September 2022 KMSKA

29 september 2022: 150 enthousiaste leden van Antwerpen Cultuurstad zijn aanwezig op de eerste nocturne van het vernieuwde KMSKA.

Na een voorafgaandelijk bezoek aan de twee tijdelijke tentoonstellingen, The making of…en Cosmorama start een uiteenzetting voor de leden van AC door Professor Dikkie Scorpio, mede-oprichter van KAAN architecten, die de verbouwing hebben begeleidt. Zij schetst de geschiedenis van het gebouw binnen de Antwerpse context die teruggaat tot de Spaanse overheersing. Natuurlijk wordt vooral stilgestaan bij de recente verbouwing, die meer dan 10 jaar heeft geduurd. Zij beschrijft een opeenvolging van architecturale “ontdekkingen” die telkenmale op een originele manier werden oplost. Een huzarenstukje dat The New York Times haalt.

Daarna splitsen we in 8 groepen waar de gidsen ons begeleiden door het “oude” gedeelte van het museum waar we na al die jaren onze oude meesters terugvinden in een vernieuwde maar toch herkenbare omgeving.

Het deel gewijd aan moderne kunst (het wit gedeelte) is echter dé ontdekking die veel commentaar teweeg brengt bij onze leden. Een gedurfde maar geslaagde transformatie die het wachten waard was.

Te snel moeten we de rondleiding stoppen gezien de deuren sluiten om 22 uur maar we komen zeker terug.