April 2019 : Cinema Nostalgie in Filmhuis Klappei

Antwerpen Cultuurstad nodigt uit op een namiddag nostalgie in het filmhuis KLAPPEI in 2060 Antwerpen.  De nostalgie begint in het filmhuis dat in zijn oorspronkelijke glorie hersteld is. Het wordt een matinée met drie magistrale stomme films uit de jaren 20.

1929:  “Un chien Andalou” gerestaureerde stomme film, een samenwerking van Luis Bunuel met Salvador Dali als provocerende cineasten in hun tijdsgewricht, vakkundig “life”opgeluisterd met  muziek ter plaatse gecreëerd door Rik Pelckmans aan de piano en Monique Rothheut op de viool.

1924:   “Sherlock Jr.” onder de regie van Buster Keaton die zelf de hoofdrol speelt, een klassieker van de misdaad-komedie, eveneens “life”opgeluisterd door het piano-viool twee-stel.

1928:   “La passion de Jeanne d’Arc” (lijden en dood van Jeanne d’Arc) van de hand van de Deense “close-up-tovenaar” cineast Carl Theodor Dreyer, met een uitzonderlijke Renée Maria Falconetti beklijvend in de hoofrol, en de sound track van Loren MazzaCane Connors (VS, 1949 –  ) eigentijdse radicale avant-garde componist.

Al bij al worden 38 deelnemers even diep in de zetel gedrukt. .
Tijdens de pauze een ijsje op een stokje zoals het hoort, en na afloop een glaasje.

Bekijk de films:

” Un chien Andalou ”    21 minuten mét muziek aangevuld.

” Sherlock Jr.”    44 minuten mét muziek aangevuld.

Jeanne d’Arc s lidelse og dod ”    96 minuten met een sound track van Arvo Pärt .
4 minuten-toonbeeld met de sound track van Loren MazzaCane Connors